20 juni 2024

Tilburgse studenten: Schoolkosten in mbo moeten duidelijker

TILBURG| NIEUWS | Voor leerlingen van het mbo is het niet altijd duidelijk welke kosten aan een opleiding verbonden zijn. Dat komt doordat het mbo de kosten verdeelt in lesgeld, verplicht gesteld door de overheid, en een vrijwillige bijdrage, voor onder andere activiteiten en materialen.

Student Youssef Ramdani kreeg vorig jaar van ROC Tilburg een factuur van 220 euro toegestuurd voor activiteiten en besloot niet te betalen, meldt het Brabants Dagblad. Het was immers een vrijwillige bijdrage. ROC Tilburg stelde dat er wel betaald moest worden, want de activiteiten hadden betrekking op het reguliere lesprogramma.

Youssef spande een zaak aan en won. Nu heeft hij met zijn broer en een vriend de website stopextraschoolkosten.nl opgezet om studenten duidelijk te maken dat de vrijwillige bijdrage niet verplicht is. Volgens de drie is de informatievoorziening over de kosten niet duidelijk.

“Als je bedenkt dat veel studenten de factuur gewoon betalen, dan verdient de school flink aan ons”, vertelt Youssef in het Brabants Dagblad. Collega Jos Hofhuis zegt: “Wie zich via onze site aanmeldt hoeft zich geen zorgen meer te maken. Voor 29,95 euro administratiekosten nemen wij de zaak over en vorderen, mocht dat nodig zijn, het te veel betaalde bedrag terug.”

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) heeft onlangs de Tweede Kamer al om aandacht gevraagd voor het onder dwang geld innen door scholen in het mbo-onderwijs. Uiterlijk 1 april moeten scholen en studenten de nieuwe Richtlijn Schoolkosten MBO hebben.

Daardoor moet alle onduidelijkheid omtrent de schoolkosten verdwenen zijn. Niko van Dorp, algemeen directeur ROC Tilburg, geeft in het Brabants Dagblad aan dat de instelling na de rechtszaak tegen Youssef Ramdani al enkele punten van het beleid heeft aangepast, maar ziet de nieuwe richtlijn met vertrouwen tegemoet.

> Klik hier voor meer informatie

Deel dit artikel