19 juli 2024

Jubilerend Avans steekt handen uit de mouwen voor de samenleving

DEN BOSCH | NIEUWS | Op de locatie ’s-Hertogenbosch is op 15 maart de aftrap gegeven voor de viering van het 200-jarig bestaan van Avans Hogeschool. Het jubileumjaar zal voor een belangrijk deel in het teken staan van vrijwilligersacties.

Medewerkers en studenten steken de komende 200 dagen de handen letterlijk en figuurlijk uit de mouwen voor organisaties die een goed doel nastreven. Dat past in het ideaal van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar de hogeschool wil ook gewoon iets terugdoen voor de samenleving die dit onderwijs, via de belastingbetaler, faciliteert, aldus collegevoorzitter Paul Rüpp.

Om vraag naar en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar te brengen is de website Rent a talent gelanceerd. En als het aan Rüpp ligt blijft het niet bij een eenmalige actie, maar zal de dienstbaarheid aan de samenleving een permanent karakter krijgen.

Geschiedenis

De geschiedenis van wat nu Avans is gaat terug tot 1812. Toen werd in Den Bosch de tekenschool opgericht waar arme kinderen een ambachtelijk vak konden leren. De school kreeg een indrukwekkende naam: Academie Impériale et Royale de Peinture, Sculpture et Architecture. Het was in de tijd dat de Fransen de baas waren in Nederland. De school zou zich later ontwikkelen tot een kunstacademie.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden er ter emancipatie van de katholieke bevolking, steeds meer scholen voor beroepsonderwijs opgericht. Vooral vanaf de jaren zestig nam dit onderwijs een hoge vlucht. Door fusies van de afzonderlijke scholen ontstonden in de jaren tachtig en negentig Hogeschool ’s-Hertogenbosch, Hogeschool Midden-Brabant (Tilburg) en Hogeschool West-Brabant (Breda). En die fuseerden in 2001 tot één organisatie die nu de naam Avans Hogeschool draagt.

De fusie is een succes gebleken. Zowel kwantitatief als kwalitatief. Het aantal studenten is inmiddels opgelopen tot 26.000 en de verwachting is dat de groei nog wel even doorzet. Dat is goed zichtvaar op de locatie ’s-Hertogenbosch, oorspronkelijk  gebouwd voor 4000 studenten, nu zijn het er bijna 10.000. Op die locatie is de huisvesting noodgedwongen flink uitgebreid.

Toppositie

Maar ook kwalitatief blijkt dat de fusie goed heeft uitgepakt. Avans staat al jaren aan de top van beste brede hogescholen, en staat nu zelfs fier op plaats nummer 1. Maar om die toppositie te blijven behouden zal de hogeschool zich moeten blijven ontwikkelen en innoveren.
Daarvan is collegevoorzitter Rüpp zich maar al te zeer bewust, legde hij uit tijdens een DWDD-achtig tafelgesprek uit aan tv-presentatrice Carla van Loon (oud-student en docent van Avans). “We moeten nog meer dan we al doen onze studenten erop voorbereiden dat samenwerking tussen verschillende disciplines steeds belangrijker wordt op de werkvloer.”

De nieuwe T-Hal (techniek) van Avans is van dat laatste een goed voorbeeld. Daar werken o.a. studenten techniek, economie en vormgeving gezamenlijk aan projecten. Een bijzonder voorbeeld is de ALM, een slimme wasmachine die zelf de was sorteert en een bijbehorend wasprogramma selecteert. De ALM is de inzending van Avans voor een internationale wedstrijd.

Deel dit artikel