26 mei 2024

In Antwerpen staan al tientallen Nederlanders voor de klas

ANTWERPEN | NIEUWS | Tientallen leerkrachten uit Nederland hebben al een ‘job’ in het kleuter- en basisonderwijs in Antwerpen. Dat meldt dagblad De Standaard.

Volgens de dienst onderwijsbeleid van de gemeente Antwerpen staan er al 81 Nederlanders voor de klas. Onlangs werd bekend dat er in de Scheldestad de komende jaren in het onderwijs tal van vacatures ontstaan. Die worden niet opgevuld met studenten die van de lerarenopleidingen komen. Daarom wordt er nu ook over de grens geworven. Op 8 oktober is er een rekruteringsdag voor belangstellende Nederlandse leerkrachten.

In de Gazet van Antwerpen vertelt schepen van onderwijs Voorhamme dat er in de periode tot 2025 ongeveer 3500 nieuwe vacatures moeten worden vervuld. De stad zou graag zien dat meer mannen en meer allochtonen (m/v) voor het vak van onderwijzer kiezen. De helft van de inwoners van Antwerpen is, net als in Rotterdam, afkomstig uit een migrantenmilieu.
Probleem is verder dat binnen vijf jaar eenderde van de nieuwe leerkrachten het weer voor gezien houdt. Dat verschijnsel doet zich ook in Nederland voor.

> Lees hier alles over lesgeven in Antwerpen
> Ga hier naar informatie over de regels om als leerkracht in Vlaanderen te kunnen werken

Deel dit artikel