23 mei 2024

Het is nu officieel: Eindtoets 2013 toch in februari

DEN HAAG | NIEUWS | Update | Het besluit zong al langer rond maar is nu officieel. De Cito Eindtoets wordt in 2013 net als in voorgaande jaren in februari afgenomen. OCW heeft dat bekendgemaakt.

Aanvankelijk was het de bedoeling om pas in april de Citotoets af te nemen, als uitvoering van nieuw beleid. Door de toets op een later tijdstip af te nemen wordt het schooljaar in groep 8 effectiever gebruikt en krijgt het advies van de basisschool bij de schoolkeuze meer gewicht. Bovendien wordt deelname in de toekomst verplicht, althans zo is het voorstel. Omdat de wetgevingsprocedure echter meer tijd in beslag neemt dan voorzien is de invoeringsdatum van 2013 niet haalbaar.

Het wetsvoorstel is nog niet behandeld door de Tweede Kamer en het is nog niet duidelijk wanneer dat gaat gebeuren. Scholen willen echter wel duidelijkheid en daarom is besloten door OCW en Cito om volgend jaar alles nog bij het oude te laten.

CDA neemt afstand
Pikant is dat het CDA in zijn concept-verkiezingsprogramma afstand neemt van het plan van de eigen minister Van Bijsterveldt voor invoering van een centrale eindtoets. Volgens het CDA moeten de scholen zelf een keuze kunnen maken uit eindtoetsen en leerlingvolgsystemen.

Update – Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) zegt op 29 juni in een interview met het AD dat ze het CDA-congres gaat voorstellen om het verkiezingsprogramma aan te passen. In die zin dat de invoering van de centrale toets wel doorgaat.Volgens de minister doet nu al 85 procent van de scholen mee aan de Cito Eindtoets. Bovendien zouden ouders scholen beter kunnen vergelijken als ze allemaal met dezelfde manier van meten werken. 

> Lees hier meer over de eindtoets

Deel dit artikel