19 april 2024

Flinke toename vrouwelijke eerstejaars bij TU/e

EINDHOVEN | NIEUWS | Het ziet er naar uit dat zich dit jaar fors meer vrouwelijke studenten inschrijven bij de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e). Ongeveer veertig procent van de scholieren van de zogeheten vooraanmeldingen voor een bachelorstudie zijn meisjes.

Dat is bekendgemaakt tijdens de Girls Night Out, een activiteit van de TU/e om meer meisjes te interesseren voor een bètastudie. Het percentage vrouwelijke eerstejaars was vorig studiejaar 23%, dit jaar richting dertig procent en als de trend van de vooraanmeldingen zich doorzet gaat het richting veertig procent. Dat zou betekenen dat het ‘Bètagirls-programma’ zijn vruchten afwerpt.

Ook in totaliteit is er sprake van meer aanmeldingen voor een bachelorstudie aan de TU/e. Het gewogen aantal aanmeldingen – een berekening om tot een zo zuiver mogelijke resultaat te komen – bedraagt afgerond 743 nu, tegen 651 vorig jaar. Dit jaar begonnen er 1485 studenten aan een opleiding in Eindhoven. De universiteit telt nu 7516 studenten.

Voor het studieresultaat is de toename van het aantal vrouwelijke studenten alleen maar gunstig. Op de Girls Night Out vertelde Education Officer Marjan van Ganzenwinkel aan de ongeveer honderd meisjes en hun ouders dat vrouwelijke studenten beter presteren en verhoudingsgewijs minder afhaken. Ze gaan gemiddeld ook sneller door hun studie heen.

De tijd dat hoofzakelijk mannen een technische studie volgden is al lang passé. Of zoals studente bouwkunde en rolmodel Meggie van de Werf het op de  Girls Night Out nog maar eens benadrukte: “De TU is géén mannenbolwerk”. Al zijn er wel verschillen in m/v tussen de studierichtingen.

De groeiende interesse is mogelijk ingegeven door de introductie van zes nieuwe opleidingen (majors) zoals Automative, Sustainable Innovation, Medische Wetenschappen en Technologie en Psychologie en Technologie. Nieuw is ook het alle bacheloronderwijs is ongebracht in het TU/e Bachelor College.
Studenten krijgen daar de de ruimte om zelf hun studie samen te stellen op basis van interessegebieden en ambities. Ze kunnen zo interessante combinaties tussen technische en niet-technische vakgebieden. Bovendien biedt het TU/e Bachelor College de mogelijkheid om na een verkeerde studiekeuze in het eerste jaar over te stappen naar en nadere richting, met relatief weinig vertraging.

Deel dit artikel