18 juli 2024

Prijs Onderwijsjournalistiek voor Leeuwarder Courant

BREDA | NIEUWS | José Hulsing en Jan Dijksma van de Leeuwarder Courant hebben op 3 oktober in Breda de Prijs voor de Onderwijsjournalistiek 2012 gewonnen.

De uitreiking vond plaats op een van de locaties van hogeschool NHTV in het kader van de Nationale Onderwijsweek. Ze kregen de prijs uit handen van oud-onderwijsjournalist Marjan Agerbeek voor hun artikel ‘Social media’. De jury prees hun bijlage over de moeizame verhouding tussen scholen en sociale media om de veelzijdige belichting van een trend en de niet-negatieve toon.

Wat de jury ook waardeerde was de multimediale aanpak van het journalistieke project. Een minpuntje was dat wel leraren en leerlingen aan het woord kwamen in de productie, maar niet de ouders. De prijs is een geldbedrag van 1.500 euro en een kunstwerk.

De andere twee genomineerde waren drie redacteuren (Robert Sikkes, Gaby van der Mee en Arno Kersten) van het Onderwijsblad van de AOb met een productie over de krimpproblematiek in het onderwijs en reconstructie van de ondergang van schoolbestuur Amarantis (Irene de Pous, De Volkskrant).

In totaal waren er 18 inzending waar de jury een keus uit moest maken. Dat was minder dan voorheen en Agerbeek vroeg zich af of dat een teken aan de wand is. Vooral bij de kranten is en wordt er bezuinigd op de redacties. Voor specialismes als onderwijs is steeds minder ruimte en met name bij regionale dagbladen heeft er een kaalslag plaatsgevonden.

Het programma rond de uitreiking was een gezamenlijk initiatief van VO-raad, PO-Raad, de Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek en Stichting Nationale OnderwijsWeek.

> Lees hier het verslag van het debat over burgerschapsvorming

Deel dit artikel