20 juli 2024

Drie scholen in Brabant verwerven Olympiade keurmerk

UTRECHT | NIEUWS | Drie middelbare scholen in Brabant mogen voortaan het Olympiade keurmerk voeren. Het gaat om Gymnasium Beekvliet in St. Michielgestel, het Lorentz Casimir College en het Van Maerlantlyceum in Eindhoven.

Daarmee komt het aantal Olympiadescholen in Brabant op zes. Eerder al kwamen het Gymnasium Juvenaat (bergen op Zoom), het Stedelijk Gymnasium (Den Bosch) en het Willem van Oranje College (Waalwijk) in aanmerking voor het keurmerk.

Landelijk zijn er nu 25 erkende Olympiadescholen. Een Olympiadeschool maakt zich actief sterk voor deelname van haar leerlingen aan minstens vijf van de olympiades. Dat zijn wedstrijden in een bepaald vak: aardrijkskunde, informatica, biologie, natuurkunde, wiskunde en scheikunde.

De wedstrijd begint met een voorronde op school, daarna volgt een tweede ronde, dan is er een landelijke strijd en vervolgens een internationale strijd. Van Olympaidescholen wordt verder verwacht dat ze de deelname aan olympiades in hun curriculum opnemen. Leerlingen kunnen in hun examen bonuspunten verdienen.

 

Leerlingen van  het Van Maerlant waren afgelopen jaren succesvol. In 20120 won Alex Blokhuis de nationale scheikunde-olympiade, en vorig jaar bereikte Douwe Draisma de finale van de biologie-olympiade. De school begint al inde brugklas met de olympiades. Rector Liz Chermin op de website van de school: “Deze wedstrijden passen mooi in onze kijk op goed onderwijs. We vinden het belangrijk dat leerlingen hun talenten herkennen, uitgedaagd worden om eraan te schaven en een podium krijgen. Daar ontlenen ze zelfvertrouwen aan. Vaak geeft het ook een enorme boost in hun ontwikkeling. Alle uitblinkers krijgen daarom de ruimte. Voor creatieve, talige, sportieve hoogvliegers hebben we daar al een stevige reputatie in, het is fijn dat nu erkend wordt dat we voor de leerlingen met een exact talent dezelfde reputatie verdienen.”

Excelleren
Het Lorentz Casimir College schrijft op zijn website over het keurmerk: ‘Met de deelname aan de Olympiades wil onze school toptalenten de mogelijkheid bieden om de (inter-)nationale uitdaging op het betreffende vakgebied aan te gaan. Leerlingen kunnen en mogen excelleren, ze mogen trots zijn op het uitblinken in een bepaald bètavak.’

Gymnasium Beekvliet doet al jaren structureel mee aan zes van deze olympiades, staat in de nieuwsbrief van de school. Regelmatig zijn leerlingen doordringen tot finalerondes. Alle leerlingen van het gymnasium kunnen meedoen. ‘We willen iedereen uitdagen om zo eens op een andere manier te laten zien wat je kunt’. In 2011 vond de nationale eindronde van de Europese Unie Science Olympiade (EUSO) plaats. Olaf van den Bergh, Ivry-Roos van Osch en Jara van Veghel van het Gymnasium Beekvliet wonnen toen de  nationale eindronde.

> Meer informatie op olympiadeschool.slo.nl

Deel dit artikel