20 mei 2024

Aristoteles in Roosendaal

Beroep: Onderwijs | Aflevering 3.23

COLUMN | De eerste dag met sneeuw deze winter moest ik voorlichten in Roosendaal (mechatronica, vliegtuigtechniek: die studenten komen soms van ver). Gaat het lukken om daar te komen, met dat weer? Jawel, ik krijg een lift van een collega. Bij het wegrijden glibberen de achterwielen gezellig  weg in de smeltende smurrie op de afrit. De collega kijkt opzij maar ik geef geen krimp: als niet-automobilist heb ik een onbegrensd vertrouwen in mijn automobiele medemens en goed vastgesnoerd onderga ik stoïcijns alle scherpe bochten, overhaaste stops en near-misses.

Ondanks dat haasten schiet het niet op en om vijf vóór zeven rennen we het Gertrudis binnen.
Welk lokaal en waar is dat dan en waarom is het hier zo druk al die mensen.
Lokaal rood 103, vlug!
Ik ren de trap op en daar komt mijn publiek mij tegemoet: ‘Bent u van ROC Tilburg?’, vraagt de moeder die verontwaardigd voorop loopt.
Jawel, dat ben ik en de hele meute keert gedwee om, terug het lokaal in. En dan zit het mee: ik heb veiligheidshalve van alles bij me (beamer, laptop, verlengsnoer) maar er is een smartboard en ik prik mijn stickie in de pc en we hebben beeld!

Het zit écht mee: mijn verhaal gaat erin als koek1.  Dat komt niet alleen door mijn vlotte optreden en innemende persoonlijkheid, overigens. Ik licht voor over een aantal technische opleidingen (mechatronica, vliegtuigtechniek) en na vijftien jaar roepen in de woestijn (‘Kies techniek!’) roept tegenwoordig heel Nederland mee: Kies techniek2. Dus ja, dat lusten ze wel, ook in Roosendaal.
Ik heb wat krantenkoppen en personeelsadvertenties van de afgelopen weken in mijn presentatie geplakt en ik zie de vaders en moeders instemmend knikken. De scholieren interesseert dit soort info toch minder. So what else is new?

De jongeren laten de info gelaten over zich heenkomen (another talking head), maar als ik vertel over vliegtuigtechniek – ‘Denk erom, je leert bij ons niet vliegen maar sleutelen aan vliegtuigen, maar evengoed zijn er wel oud-studenten van ons die nu in een Boeing 737 vliegen’ – zie ik ineens oogjes gaan schitteren. Dromen mag – als je je verstand maar blijft gebruiken!

1.    Ik krijg na afloop een compliment. Terwijl de meute het lokaal uitschuifelt blijft een moeder aarzelend staan, komt naar me toe en zegt dat ze het erg goed vond dat ik het niet alleen over de opleidingen had maar ook over zelfkennis begon.
Tja, dat is niet toevallig. Dat komt door Aristoteles en een andere keer leg ik uit hoe dat zit – dan kunt u mij ook een compliment geven.  

2.    Ik typ dit stukje op zaterdag 23 februari en NRC/Handelsblad kopt gedienstig op de voorpagina: ‘Technisch bedrijf kampt met 1200 vacatures’.

> Lees hier vorige aflevering

Deel dit artikel