22 mei 2024

Tanimara koos voor techniek. Wie volgt?

Beroep: onderwijs | Aflevering 4.5

COLUMN | De technische universiteiten kunnen hun lol niet op: 17% meer aanmeldingen! Het zij hun gegund, bij ons gaat het ook niet slecht. Dat is wel een lekker gevoel: we (de technische scholen van ROC Tilburg) roepen al vijftien jaar: kies techniek! En niet alleen roept heel Nederland dat nu – ze luisteren nog ook!
Vooral dat laatste is natuurlijk mooi en een soort repliek op dat vrijblijvende geblèr dat je vooral je passie moet volgen, dat je moet doen wat je leuk vindt. Ik heb daar al eerder over geschreven en het doet mij deugd dat er naar mij wordt geluisterd.

Nu is er een groot aantal leerlingen met een passie voor techniek, zeker. Op die leerlingen is onze werving niet zo sterk gericht want (het klinkt oneerbiedig maar zo is het niet bedoeld) die komen toch wel. Het gaat bij de werving meer om leerlingen die het nog niet zo goed weten en die bij zichzelf geen specifieke talent voor techniek hebben ontdekt.  
Dat is ook niet nodig. ‘Techniek’ is geen geheimzinnige afwijking waarvoor je speciaal in de wieg moet zijn gelegd. Het is een vak en je kunt het gewoon leren en dat méér mensen dat doen is winst want je kunt er een goede boterham mee verdienen.  

In het kader van het stimuleren van de belangstelling voor techniek (dat straks dus misschien niet meer nodig is?) reiken wij op het ROC elke jaar branche-onderscheidingen uit. Elke technische branche benoemt wie de beste student van het jaar is, en die student krijgt ‘m. Van iemand uit het bedrijfsleven, want dat geeft status.  

Voor de metaalbranche doet Geert Naaijkens dat, directeur van Naaykens Luchttechnische Apparatuur. Als inleiding houdt hij een gloedvol betoog: de techniek heeft een wereld te winnen bij twee specifieke groepen, want vrouwen en allochtonen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de techniek. Dan roept hij de winnaar van de branche-onderscheiding naar voren en dat is Tanimara Adom, vrouw en allochtoon.
Daar moet Geert om lachen, en de zaal ook.

> Ga hier naar de vorige aflevering

Deel dit artikel