17 april 2024

Stormachtige groei deelname Nederlandse Wiskunde Olympiade

logo_wiskunde_olympiade.jpgEINDHOVEN | NIEUWS | Het aantal deelnemers aan de Nederlandse Wiskunde Olympiade groeit stormachtig. Naar verwachting zullen in januari zo’n 10.000 scholieren hun tanden zetten in de opgaven voor de editie 2014. Afgelopen jaar waren dat er bijna 7500.

Dat maakte Quitijn Puite, directielid van de Wiskunde Olympiade, vrijdag 8 november bekend tijdens de huldiging van de winnaars van de wedstrijd in 2013. De prijzen werden uitgereikt door staatssecretaris Sander Dekker (VVD, onderwijs). Van de vijftien prijswinnaars zijn er drie afkomstig uit Brabant.
De sterk toegenomen belangstelling voor de wedstrijden wordt onder andere toegeschreven aan de aansprekende resultaten die Nederlandse scholieren de laatste jaren op het internationale podium hebben behaald. Tijdens de mondiale olympiade afgelopen zomer in Colombia gingen alle zes de leden van het Nederlandse team met een prijs naar huis. Onder hen Jeroen Huijben uit Goirle (Theresialyceum Tilburg) , die een zilveren medaille in de wacht sleepte.

De ‘zes van Colombia’ werden gisteren ook gehuldigd tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), dat de olympiade een warm hart toedraagt. Jeroen Huijben moest verstek laten gaan, hij studeert inmiddels wiskunde en scheikunde aan de Universiteit Utrecht. En juist tijdens de huldiging had hij een practicum scheikunde op het programma staan.
Door de sterke prestaties van de Nederlandse deelnemers behoort ons land nu tot de top 25 van wiskundelanden; jarenlang zat Nederland in de achterhoede van het peloton van honderd landen.

Meer uitdaging
Voor staatssecretaris Dekker is de groeiende interesse om deel te nemen aan de wiskundewedstrijden een bevestiging van zijn beleid om excelleren te stimuleren, maakte hij duidelijk tijdens een paneldiscussie. Leerlingen moeten meer uitgedaagd worden in het onderwijs, dan komen hun talenten beter tot bloei. “Ik hoor nog te vaak van leerlingen dat ze te weinig uitdaging krijgen op school.”
Hij kreeg bijval van een moeder wier zoon zich op school verveelde, tot hij aan de Wiskunde Olympiade mee ging doen. “Hij kreeg heel veel opdrachten mee naar huis, maar hij was zeer enthousiast. Dat had hij gemist op school.” Dekker vindt ook dat we moeten erkennen dat er nou eenmaal verschillen zijn in talenten en dat we daar trotser op mogen zijn. Dat geldt voor talenten op alle niveaus dus ook in het beroepsonderwijs, benadrukte hij.

Wiskundedocenten
Ook andere leden van het panel zagen het gebrek aan uitdaging als een rem op de ontwikkeling van leerlingen, vooral de uitblinkers. Maar volgens wiskundedocent Jaap de Jonge is dat niet de reguliere wiskundedocenten aan te rekenen. Zij hebben al hun handen vol om alle leerlingen kennis en inzicht bij te brengen. Ze missen doorgaans de tijd, maar ook de expertise, om de slimme leerlingen, die soms mijlenver voorliggen, te bedienen. De wiskundewedstrijden kunnen in die behoefte voorzien. Maar lang niet alle havo- en vwo-scholen laten hun leerlingen meedoen. Volgens De Jonge is het van belang dat ze zich aanmelden, ‘want op elke school heb je talenten, die doe je zo tekort’. Dekker onderschreef de oproep, maar deelname verplicht opleggen aan scholen gaat hem te ver.
Ook merkte de bewindsman op dat er scholen zijn die op een andere manier excellente leerlingen weten te motiveren en te stimuleren, zoals door ze colleges te laten volgen aan de universiteit.

Winnaars Olympiade 2013
In de categorie klas 6: 1. Michelle Sweering, 2. Jeroen Winkel, 3. Peter Gerlagh (Theresialyceum Tilburg), 4. Tysger Boelens, 5. Bas Verseveld (Theresialyceum).
In de categorie klas 5: Braco Baltussen (Heerbeeck College Best); Cas Kraan, 3. Bob Zwetsloot, 4. Koen Doodeman, 5. Mike Daas.
In de categorie klas 4 en lager: 1. Yuhui Cheng, 2. Matthew Maat, 3. Wouter Wolff, 4. Jens Heuseveldt, 5. Tiem van der Deure.

> Klik hier voor meer informatie over de Nederlandse Wiskunde Olympiade

 

Rechts prijswinnaar Michelle Sweering (16), het enige meisje tussen allemaal jongens.

 

 

Staatssecretaris Dekker met de prijswinnaars. De bewindsman loopt als gevolg van een botsing met een hond al enige weken met een mitella. Wat hem de uitspraak ontlokte: Ik ben niet zo goed in wiskunde maar van breuken weet ik alles.

Deel dit artikel