24 juni 2024

Studenten NHTV Breda onderzoeken veiligheid fietsroutes in Londen

BREDA | NIEUWS | Zes studenten van de opleiding Mobiliteit van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda zijn, in overleg met de Nederlandse Ambassade in Londen, uitgenodigd de fietsveiligheid in het centrum van Londen te onderzoeken.

De projectgroep is vorige week gestart en presenteert in het voorjaar de conclusies en adviezen aan de betrokken partijen, onder wie Transport for London (gemeente) en London Cycling Campaign.
In november 2013 zijn in Londen in minder dan twee weken tijd zes fietsers verongelukt. Dit is de directe aanleiding geweest voor het onderzoek. Deze ongevallen hebben in Londen de discussie rond de fietsonveiligheid doen oplaaien en de roep om meer fietspaden ‘Nederlandse stijl’ (gescheiden van het overige verkeer) versterkt.

In december vorig jaar uitten honderden fietsers hun woede over de fietsonveiligheid in de Britse hoofdstad. Eerder op de dag was daar de 24-jarige Venera Minakhmetova omgekomen door een botsing met een vrachtwagen. Het was het derde dodelijke fietsongeluk op die plek.
De huidige met blauwe stroken aangegeven ‘fietssnelwegen’ in Londen zijn volgens veel fietsers niet veilig genoeg. Ze zouden hoogstens een vals gevoel van bescherming geven.

De NHTV-studenten gaan met hun Nederlandse blik, ervaring en kennis de situatie in kaart brengen. Op 30 en 31 januari brengen ze samen met NHTV-docent Ineke Spapé (Sustainable Urban Transport Planning) een bezoek aan Londen. Daar gaan ze onder andere interviews afnemen, diverse fietsvoorzieningen en de ongevalslocaties bekijken. In april 2014 presenteren ze op de Nederlandse Ambassade hun adviezen en mogelijke maatregelen om Londen fietsveiliger te maken.
[Bron: persbericht]

> Meer informatie op de site van NHTV

Deel dit artikel