3 maart 2024

Fontys Fydes de boer op met goedgekeurd Fins programma tegen pesten

TILBURG | NIEUWS | Fontys Fydes, het onderwijsadviesbureau van Fontys Hogescholen, biedt basisscholen voortaan het Finse antipestprogramma KiVa aan. Het programma voor leerlingen van groep 5 tot en met 8  is goedgekeurd door De Erkenningscommissie Interventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Volgens een onlangs ingediend wetsvoorstel moeten alle scholen vanaf 2015 pesten aanpakken met een methode waarvan is bewezen dat het werkt. KiVa is een succesvol programma dat in Finland én Nederland bewezen effectief is bij het voorkomen en oplossen van pesten. Het gebruikt de kracht van de groep. Leerlingen verwerven kennis en vaardigheden om samen op te treden tegen pesters en elkaar te helpen. Daardoor vermindert pesten en verbeteren welbevinden, motivatie en schoolprestaties van alle leerlingen.

KiVa is ontwikkeld aan de Universiteit van Turku, Finland voor 7-15 jarigen. Het is gebaseerd op jaren van onderzoek en werd voor het eerst getest in Finland in het schooljaar 2007-2008. KiVa won in 2009 de European Crime Prevention Award.

Onderzoek
De Universiteit van Groningen onderzoekt van 2012 tot augustus 2014 de effectiviteit van KiVa in Nederland. De resultaten van het eerste jaar zijn zeer positief. Op Nederlandse KiVa-scholen is het pesten met meer dan de helft afgenomen (53%). Op controlescholen neemt het pesten af met 35%.

Fontys Fydes heeft twee gecertificeerde KiVa-trainers in huis die alles kunnen vertellen over KiVa. Daarnaast organiseert Fontys Fydes met enige regelmaat voorlichtingsbijeenkomsten over het antipestprogramma. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Fontys Fydes: www.fontys.nl/Over-Fontys/Fontys-Fydes
[Bron: persbericht]
 
> Lees ook: Scholen wettelijk verplicht pesten aan te pakken

> Lees meer over anti-pestbeleid bij het Nederlands Jeugdinstituut

Deel dit artikel