20 mei 2024

Er staat een Fin in de gang!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 4.34

COLUMN | Vrijdag 25 april, 11.30 uur: telefoontje vanaf de werkvloer-procestechniek: er staat een Fin in de gang en die wil de school zien. Of ik dat kan regelen?
Een Fin?
Ja, een Fin.
Hoe komt die hier terecht? En hij wil de school zien? Waarom?
De verwarring is groot, zowel bij mijn collega als bij mij, maar goed, zij moet de les in en of ik dit op mij wil nemen?
Ik kom wel naar beneden, zei ik, en dat deed ik ook.
En inderdaad, in de gang beneden stond een lange, sympathieke knaap naar het prikbord te kijken en Fins te zijn.

Gelukkig sprak hij Engels want mijn Fins is niet zo goed en op mijn voorstel dronken we eerst een kop koffie, om een en ander duidelijk te krijgen: wie was hij en wat deed hij hier? Ik bedoel: als ik de vaktijdschriften goed heb begrepen, dan moet heel onderwijsNederland naar Finland om daar te leren hoe je goed onderwijs geeft en bekostigt en organiseert, dus een Fin die hier een school wil zien, dat is nieuw voor mij  – en voor de rest van Nederland.

Enfin,  hij was bijna klaar met de lerarenopleiding, vertelde hij. – Ook al een heikel thema hier: in Finland is het onderwijs zo goed omdat ze alleen ‘the very best’ toelaten tot de lerarenopleiding en met dat diploma verwerf je je de hoogachting van het gehele land en omstreken en word je belegerd door hordes aantrekkelijke vrouwen, zo’n beetje als in die reclame voor mannenparfum – en nu in Helmond op afrondende stage. Hij was bij Fontys (onze buurman op Stappegoor)  geweest om zijn begeleider te spreken en op weg naar de bushalte kwam hij onder onze school door en die wilde hij wel eens zien. Kon dat?
Dat kon! Natuurlijk kon dat. Ik ben zo trots op onze school dat ik die te pas en te onpas aan iedereen laat zien, dus waarom niet aan een ondernemende gast uit Finland?

Ik trakteerde hem op een rondje ROC Tilburg en het doet mij deugd om u te melden: hij was impressed! En hij wist waar ie het over had, want hij werd opgeleid tot leraar elektrotechniek en stelde in de elektro-praktijklokalen allerlei vragen die ik niet kon beantwoorden. 

Waar was hij het meest van onder de indruk? Meteen al: de werkplaats vol splinternieuwe auto’s bij motorvoertuigentechniek – dat heb je bij ons niet! En van de hangar natuurlijk: Wow (in het Fins maar ik begreep het zonder vertaling).
Maar zonder twijfel maakten onze STOER’s het meeste indruk. Dat vond ie echt geweldig.
STOER = afko van Studie- en OEfenRuimte, het zijn een soort technische OLC’s maar dan wel specifiek voor een bepaalde opleiding: STOER bouw, STOER mechatronica, STOER procestechniek etc. Onze studenten werken er zelfstandig aan opdrachten maar er is altijd een docent aanwezig. Vooral de relaxte sfeer sprak hem aan, hij kwam er niet over uitgepraat: ‘Amazing. I’m really impressed.’
Dus als u straks in de Finse vakpers iets leest over het Nederlandse beroepsonderwijs en de prominente rol van de STOER’s daarin, dan weet u waar het vandaan komt!

> Vorige aflevering Twee keer krom # recht

Deel dit artikel