18 juli 2024

Twee leerlingen Theresia in team Internationale Wiskunde Olympiade

VALKENSWAARD | NIEUWS | Twee leerlingen van het Theresialyceum in Tilburg zijn geselecteerd voor de Internationale Wiskunde Olympiade die deze zomer plaatsvindt in Zuid-Afrika. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat er veel ervaring in het team zit. Gehoopt wordt op een gouden medaille.

De selectie van team dat Nederland vertegenwoordigt is dit weekend bekendgemaakt op de website van de Nederlandse Wiskunde Olympiade (NWO). Van de 7424 deelnemers aan de eerste ronde waren er na vier rondes nog veertien scholieren in de race. De volgende zes leerlingen hebben zich na twee selectietoetsen geplaatst voor het Nederlandse team:
•    Tysger Boelens (18 jaar, Ter Apel, 6 vwo, RSG Ter Apel)
•    Peter Gerlagh (17 jaar, Tilburg, 6 vwo, Theresialyceum Tilburg)
•    Matthew Maat (14 jaar, Enschede, 4 vwo, Bonhoeffer College Enschede)
•    Michelle Sweering (17 jaar, Krimpen aan den IJssel, 6 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)
•    Bas Verseveldt (17 jaar, Tilburg, 6 vwo, Theresialyceum Tilburg)
•    Jeroen Winkel (17 jaar, Nijmegen, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
Voor Bob Zwetsloot uit 5 vwo (het Teylingen College Leeuwenhorst) was er een aanmoedingsprijs. Hij reist als jonge, veelbelovende leerling mee met het team om ervaring op te doen.

Het team dat naar Zuid-Afrika vertrekt.

Dat Nederland dit jaar hoge ogen denkt te kunnen gooien is mede gebaseerd op de deelname van het meest ervaren teamlid, Jeroen Winkel. Hij behaalde twee jaar geleden bij de Internationale Wiskunde Olympiade al een bronzen medaille en vorig jaar een zilveren. Ook Peter Gerlagh en Michelle Sweering hebben vorig jaar al een bronzen plak bemachtigd, terwijl de andere drie bij de Benelux Wiskunde Olympiade van dit jaar goed uit de bus kwamen.
Chef de mission Quintijn Puite op de website van NWO: “We maken met dit team serieus kans op een gouden medaille. In de Nederlandse geschiedenis is dat pas vier keer eerder gebeurd, dus dat zou zeer uitzonderlijk zijn.”
Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).

Ga hier naar de website van de Nederlandse Wiskunde Olympiade

> Lees ook: Stormachtige groei deelname Nederlandse Wiskunde Olympiade
> Lees ook: Goirlese scholier bewijst op Olympiade in Argentinië wiskundetalent

 

Deel dit artikel