21 juni 2024

Een stadspak!

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.9

COLUMN | Ik ben van 1952 en ik kon ‘goed leren’, zoals dat toen heette, dus ondanks dat mijn vader gewoon in de fabriek werkte, mocht ik naar de HBS. Maar welke school in Tilburg? Theresia was een meisjesschool, Willem ll was goddeloos en Odulphus, dat was wel erg kakkineus en de onderwijzer verwachtte dat dat problemen zou geven vanwege mijn volkse afkomst, dus het werd Paulus.

Evengoed kwam ik daar terecht tussen specialisten- en fabrikantenzoontjes die in het Villapark woonden en echt op mijn gemak voelde ik mij niet, met die maandagochtendverhalen over tennis en hockey en paardrijden. En wintersport en altijd maar weer dat Bakse Ven en wat ze daar uithaalden. En de auto van pa natuurlijk. Mijn vader reed op een bromfiets (een blauwe Sparta met beenkappen, dat dan weer wel).
Tot mijn veertiende of daaromtrent had ik een zondags pak, daarna (jaren ’60!) werd dat onbestaanbaar (tot verdriet van mijn vader). Corduroy en denim en lange haren. Toen ik in Nijmegen ging studeren werd ik natuurlijk geen lid van het corps maar van de socialistiese / marxistisch-leninistische USN. 
Wat doet dit er allemaal toe?

Nou, een week of vijf geleden las ik een stukje in de krant waarin de schrijver uitlegde dat hij was uitgenodigd voor een receptie met als dresscode: ‘black tie’.  Nu wist ik niet wat dat was, maar de schrijver legde minzaam uit dat ‘black tie’ betekende dat je een smoking aan moest en dat hij tijdens zijn studie in Leiden, bij het corps geleerd had dat dát echt niet kon.
‘Een smoking’, zo leerde de mores in het corps, ‘Dat is wat een slager op zondag draagt.’
Als je wist hoe het hoorde en je ging op chique, dan droeg je een billentikker / jacquet. In dresscode heette dat: white tie.

Allemaal nieuw voor mij maar, alsof de duvel ermee speelde, drie dagen later kreeg ik een uitnodiging voor een festijn, met een vermelding van de gewenste dresscode: Tenue de Ville.
Verdomme: een stadspak! Had ik dat? Dat wist ik eigenlijk niet, want na al die uitzendingen met Roy Donders wist ik natuurlijk wel wat een huispak was, maar een stadspak?
Het festijn was 30 oktober. Hoe heb ik het opgelost? Lafhartig. Ik heb me afgemeld.

> Vorige aflevering Pas op: kruitvat!

Deel dit artikel