15 juli 2024

Philip Eijlander treedt terug als rector magnificus van Tilburgse universiteit

TILBURG | NIEUWS | Philip Eijlander (1957) treedt om gezondheidsredenen af als rector magnificus. Eijlander keert terug als hoogleraar staats- en bestuursrecht aan Tilburg Law School. Hij blijft zijn werk als rector voortzetten totdat er een opvolger is benoemd. Dat is bekendgemaakt tijdens de vering van de 87e Dies Natalis van Tilburg University.

Eijlander stelde dat hij ‘deze keuze heeft gemaakt met pijn in het hart, maar ook met overtuiging voor de keuze.’ Enkele jaren geleden is de ziekte van Parkinson bij hem geconstateerd. Eijlander zei zich ‘ook nu vol overgave weer te gaan wijden aan het primaire proces van de universiteit.’

De rector heeft zich tijdens zijn rectoraat in het bijzonder ingezet voor de intensivering en internationalisering van het onderwijs. Hij kreeg ook te maken met de affaire Diederik Stapel die de universiteitsgemeenschap op haar grondvesten deed schudden. Voor de wijze waarop Eijlander in deze kwestie opereerde kreeg hij veel waardering.
Bij zijn aantreden in 2008 vormde Eijlander samen met voorzitter Hein van Oirschot het college van bestuur. Die werd in 2012 opgevolgd door Koen Bekking.

Prof. dr. Philip Eijlander (1957) studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente en promoveerde in 1993 bij Tilburg University. Hij werkt sinds 1983 bij de universiteit in verschillende functies waaronder vanaf 1999 als hoogleraar op het terrein van staats- en bestuursrecht. In de periode van 1989 tot 1997 was hij ook in dienst van de rijksoverheid, onder andere als directeur Onderzoek en Wetenschapsbeleid bij het Ministerie van Justitie en directeur Toezicht bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Van 1999 tot 2005 was hij directeur van het Schoordijk Instituut en vice-decaan onderzoek. Van 2005 tot 2008 decaan van de rechtenfaculteit Tilburg University. In het najaar van 2008 werkte hij als gastonderzoeker aan het Law Center van Georgetown University, Washington D.C. Eijlander is sinds 2008 Rector Magnificus van Tilburg University.
[Bron: persbericht]

Rector Philip Eijlander staat de pers te woord tijdens de kwestie Stapel.

Deel dit artikel