20 mei 2024

Doe je best!

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.24

COLUMN | ‘Mag ik van jou van ‘beroepen van de toekomst’ de robot-counselor?
‘Ha! Die heb ik niet. Mag ik dan van jou van hetzelfde kwartet ‘de nostalgist’?
Volgens prof Marc Vermeulen verdwijnt van de 700 beroepen in Nederland elke 5 jaar 10%. Er komen ook nieuwe beroepen bij, alleen; we weten niet welke.
‘Nostalgist misschien, of robot-counselor’, suggereerde hij tijdens zijn inspiratielezing afgelopen maandag. ‘Robots worden binnenkort zo complex dat ze ook overspannen kunnen raken en dan moet er toch een counselor voor ze zijn?’

‘Ja, of de reset-knop’, geeft de zaal flauw terug. Gedempt gegrinnik van directeuren en docenten, maar we gaan allemaal rechtop zitten bij de opsomming van de ‘skills voor de 21ste eeuw’. Volgens Marc zal het de komende tijd vooral gaan om zaken als motivatie, zelfbeeld, overtuiging, commitment, ethiek, zelfdiscipline…
Oei oei, leren wij onze studenten dat allemaal wel?
Vermeulen: ‘Nee, zo zit het niet. Dit soort karaktereigenschappen komt wel van pas op school, maar je leert ze daar niet. Ze zitten dieper in je persoonlijkheid, het gaat meer om wat je bent, dan om wat je kunt of kent.’

Ha, dat klopt dan mooi met mijn eigen ervaring dat al die opleidingen die ik in de loop der tijd heb gedaan, minder invloed op mij hebben gehad dan mijn jaren bij de verkennerij. Niet natuurlijk die flauwekul van ‘Akela wij doen ons best’, maar wel: doorzetten, doen wat je zegt, eerlijk zijn, je maten niet in de steek laten.

Vermeulen, badinerend en met beide armen triomfantelijk in de lucht geheven: ‘De top van de ING, jawel, die frauduleuze bankiers hebben wij bij ons in de schoolbanken gehad. Zeker! Dus na al die bank-affaires vragen wij ons af of wij het curriculum niet moeten aanpassen.’  
Nou, ik zou zeggen: ga eens bij de verkennerij kijken. Recht door zee en aan het eind van het jaar alleen een bonus als je elke dag een goede daad hebt gedaan. En wie beoordeelt dat? De akela natuurlijk!

> Vorige aflevering Met pek en veren (2)

Deel dit artikel