18 april 2024

Crowdfunding voor promotieonderzoek naar recht op onderwijs

TILBURG | NIEUWS | De Tilburgse rechtsfilosofe Marieke Hopman (26) wil via crowdfunding € 20.000 inzamelen om een promotieonderzoek (PHD) naar ‘recht op onderwijs’ mogelijk te maken. Op dit moment is ongeveer zestig procent van het beoogde bedrag binnen. De actie loopt nog tot 1 juli a.s.

Marieke Hopman is de eerste promovenda in Nederland die een alternatieve manier zoekt om aan financiën te komen voor haar PHD onderzoek. Het betreft een interdisciplinair onderzoek naar kinderrechten, waarbij de eerste casus zich richt op het recht op educatie.

Wat betekent recht op educatie voor kinderen, speciaal wanneer je niet naar school kunt? Wie is er verantwoordelijk voor dat kinderen naar school gaan? Om de casus te onderzoeken gaat Hopman naar de Centraal Afrikaanse Republiek, waar door burgeroorlog de scholen al jaren gesloten zijn. Maar ook onderzoekt zij deze casus in  Nederland, want, zoals zij aangeeft: ‘ook in Nederland gaan jaarlijks 16.000 kinderen niet naar school. We weten eigenlijk niet waarom dat zo is, en wie deze kinderen precies zijn’.

Crowdfunding
Deze keuze voor een moderne vorm van financiering past binnen de ontevredenheid,  over de huidige vormen van financiering voor academisch onderzoek, die al langer heerst. Maar er zijn andere redenen om een crowdfunding campagne te starten. Hopman: ‘Door crowdfunding ontstaat er een groep mensen die zich aan een academisch onderzoek verbindt. Iedereen kan het volgen, bijvoorbeeld door korte video’s die ik post over het onderzoek. Op deze manier is de kans vele malen groter dat mijn onderzoek ook daadwerkelijk effect heeft in de maatschappij. En dat is voor mij het belangrijkste doel.
Om het volledige promotie-onderzoek mogelijk te maken is 100.000 euro nodig.

Hopman staat niet alleen met haar project. Het project wordt ondersteund door twee academische en twee maatschappelijke organisaties: Tilburg University, INTERVICT, Defence for Children/ECPAT The Netherlands en het Wetenschapsknooppunt Brabant.
[Bron: persbericht]

> Contact: Marieke Hopman: m.j.hopman@tilburguniversity.edu . https://nl.linkedin.com/in/mariekehopman
> Ga hier voor meer informatie en doneren

Deel dit artikel