WAALWIJK | NIEUWS | De 18 scholen voor praktijkonderwijs in Brabant (en Zaltbommel) nemen niet langer genoegen met een bescheiden plek in de beeldvorming van het onderwijs. Onder het motto ‘PrO in beeld’ gaan ze de prestaties van de scholen onder de aandacht brengen van de samenleving. Te beginnen met een informatief ontbijt voor werkgevers, overheid en politici op elke school, donderdag 22 oktober.
En bij dat ontbijt – verzorgd door leerlingen – blijft het niet bij een kop koffie en een broodje. Op elke school krijgt het gezelschap de opdracht om twee leerlingen uit het praktijkonderwijs te koppelen aan een baan bij overheid of bedrijfsleven. “Dat gaat dus heel direct, niet via de gebruikelijke sollicitatieprocedures”, zegt Fons de Wolff, voorzitter van de regio Brabant van het praktijkonderwijs en directeur-bestuurder van MET praktijkonderwijs Waalwijk.
“De bedoeling van onze campagne is dat overheid, onderwijs en ondernemers beter op het netvlies krijgen wat voor leerlingen wij opleiden, en wat die in hun mars hebben. Wij merken vaak dat men daar nauwelijks een idee van heeft. Dat kunnen we ook onszelf verwijten, we zijn al veel te lang bescheiden geweest over ons werk. Terwijl er alle reden is om trots te zijn op ons werk.”
Buitenstaanders denken bij de term praktijkonderwijs (PrO in vaktermen) vaak aan vmbo of speciaal onderwijs. Daar valt het echter niet onder. In het praktijkonderwijs zitten leerlingen voor wie het vmbo te hoog gegrepen is en daarom worden opgeleid voor een plek op de arbeidsmarkt. Doorgaans in functies die bestaan uit assisterende taken (verkoper, magazijnmedewerker, medewerker horeca, bestrater, groenvoorzieningsmedewerker, interieurverzorger, productiemedeweker maar ook lasser, timmerman, verzorger). En om ze goed voor te bereiden staat hun vijfjarige schoolperiode vooral in het teken van het opdoen van praktische ervaring. Een klein aantal leerlingen stroomt door naar het mbo. De leerlingen behalen tijdens hun opleiding aan het praktijkonderwijs vaak branchecertificaten.Op zoek naar een baan
Jaarlijks zijn er ongeveer vijfhonderd leerlingen in Brabant/Zaltbommel op zoek naar een baan. Dat lukt doorgaans goed, ondanks de crisis. Maar De Wolff en zijn collega’s waarschuwen voor ingrijpende veranderingen, zoals bij de sociale werkvoorziening waardoor er minder beschutte werkplekken beschikbaar zijn. Bovendien verandert de arbeidsmarkt in hoog tempo, door het verdwijnen van functies voor laagopgeleiden, hogere eisen, flexibilisering en technologische vernieuwingen. Dat heeft in de toekomst ook zijn weerslag op baankansen voor leerlingen uit het praktijkonderwijs.
De provincie Noord-Brabant heeft zich opgeworpen om een proeftuin te zijn voor vernieuwingen op de arbeidsmarkt. “Wij ondersteunen dat als praktijkscholen van harte, en wij willen daar graag een aandeel in leveren. Daarom gaan wij daar het gesprek over aan met provinciebestuur en de werkgevers”, aldus De Wolff.
De campagne om het Brabantse praktijkonderwijs beter op de kaart te zetten beperkt zich niet overigens niet tot overheid en bedrijfsleven. Want ook in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs is praktijkonderwijs voor veel professionals nog een onbekende.
[Bron: persbericht]
De deelnemende scholen aan ‘PrO in beeld’ zijn:
Het Kwadrant, School voor Praktijkonderwijs Bergen op Zoom
Praktijkschool, Breda
Pius X College, Praktijkonderwijs Bladel
Elde College, Praktijkonderwijs Schijndel
Fioretti College, Praktijkonderwijs Veghel
Praktijkcollege, Tilburg
Varendonck College, Praktijkonderwijs Someren
De Rijzert, School voor Praktijkonderwijs Den Bosch
IVO, De Sprong, Praktijkonderwijs Deurne
Het Hooghuis, De Singel Praktijkonderwijs Oss
Praktijkschool Eindhoven
Da Vinci College, Praktijkonderwijs Roosendaal
MET, Praktijkonderwijs Waalwijk
Commanderij College, Praktijkonderwijs Boxtel
De Zwaaikom, School voor Praktijk Vorming Oosterhout
De Brug, Praktijkonderwijs Zaltbommel
Commanderij College, Praktijkonderwijs Gemert
Baanderherencollege, Praktijkonderwijs Boxtel
Op deze scholen zitten ongeveer 3500 leerlingen. Van hen zijn er 1500 per jaar op stage.