23 mei 2024

Brabants onderonsje landelijke debatwedstrijd

DEN HAAG | NIEUWS | Na een spannend finaledebat tussen het Zoomvliet College uit Roosendaal en het ROC Tilburg ging het ROC Tilburg er voor de 5e keer sinds het bestaan van het MBO Debattoernooi met de winst vandoor. Minister Ploumen (ontwikkelingssamenwerking) maakte samen met de jury de uitslag bekend.

De prijs voor beste debater ging naar Angus McIntyre van het ROC Tilburg. Hij krijgt als jongerenvertegenwoordiger de kans om tijdens de World Humanitarian Summit in Istanbul mee te denken over de humanitaire kwesties die tijdens de internationale top aan bod komen.

Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van o.a. het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Ploumen: ‘Leren debatteren is waardevol voor alle studenten. Het is een leuke en actieve manier om met actuele onderwerpen bezig te zijn. Het dwingt je om je eigen mening te vormen en aan te scherpen maar ook om te luisteren en je te verplaatsen in een ander. Debatteren leert je met een open blik naar de wereld te kijken’.

Minister Ploumen met de finalisten van de debatwedstrijd. Foto Wineke Onstwedder

150 studenten uit alle jaren van het mbo debatteerden tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben drie stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar hoorden pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Daarnaast kondigde uitblinker Tiemen Bockting van Dit is MBO de improvisatiestelling aan voor de derde debatronde.

Minister Ploumen heeft naast het bekendmaken van de winnaar ook de finalestelling toegelicht en bekend gemaakt: ‘’De vluchtelingencrisis is een van de onderwerpen die vandaag werd besproken en ik hoop dat de studenten in hun voorbereiding meer inzicht hebben gekregen waarom mensen noodgedwongen vluchten.”

De debatstellingen waren:
–    Mbo-opleidingen moeten zich geheel richten op het opleiden van vakmensen en bredere vorming achterwege laten
–    Gemeenten moeten alleen asielzoekers toelaten als inwoners per referendum daarmee instemmen
–    Dronken automobilisten die een ongeluk veroorzaken moeten een levenslange rijontzegging krijgen (improvisatiestelling, gepresenteerd door Tiemen Bockting
[Bron: persbericht]

Deel dit artikel