23 mei 2024

Brabants Conservatorium pakt muzikaal uit met viering eeuwfeest

Tweede van links op de foto Willem van Kalmthout, directeur van het Brabants Conservatorium. Foto is gemaakt in 1938, bij de viering van het twintigjarig bestaan.

 TILBURG | NIEUWS | Honderd jaar geleden opende in Tilburg het Brabants Conservatorium onder de vleugels van de RK Leergangen zijn deuren. Dat jubileum wordt groots gevierd met een programma dat bestaat uit zo’n honderddertig concerten en drie festivals, in de periode van januari tot en met september.

Het initiatief tot de oprichting ging destijds uit van twee leden van de Koninklijke Liedertafel Souvenir des Montagnards. Zij vonden dat de toenmalige textielstad behoefte had aan een instelling waar musici professioneel konden worden opgeleid. De eerste directeur was pianist en componist Willem van Kalmthout (1918-1943) en zoals gebruikelijk in die tijd had de katholieke kerk een dikke vinger in de pap. Het duurde nog ruim tien jaar voor het conservatorium, het enige in Noord-Brabant, een eigen onderkomen had. De huisvestingsperikelen zouden de instelling nog jarenlang parten spelen, want toen het Brabants Conservatorium in 1971 verhuisde naar het Cenakel, aan de rand van Tilburg, waren de omstandigheden allesbehalve ideaal. Daar kwam pas een einde aan toen de muziekopleiding in 1996 een plek kreeg in het nieuwe kunstcluster in het centrum van de stad.

Tijdens de Nacht van de Kunsten, 2014. Foto Joep Eijkens

De naam Brabants Conservatorium behoort trouwens tot het verleden, want het instituut heet nu Academy of Music and Performing Arts (AMPA). Daarmee wordt meer recht gedaan aan de brede waaier van opleidingen en aan het internationale karakter daarvan. Op de gevel van het complex staat Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Daarvan maken ook de dansopleiding, de opleiding beeldende vorming en de theateropleiding deel uit.

De officiële opening van het jubileumjaar is op 24 januari 2018 met een concert uit de reeks kamermuziek van Souvenir des Montagnards. Het Raschèr Saxophone Quartet, met AMPA-docent Andreas van Zoelen, geeft dan een recital in de Concertzaal. Het eerste festival is in februari. The Contemporary Music Days zijn vier dagen met enkel hedendaagse muziek en cross-overs naar dans en beeld. Dit moet een jaarlijkse traditie worden. Het grootste festival is van 28 mei tot en met 2 juni en opent met een dubbelconcert van Klang en Temko, twee minimal music-ensembles. Het slotfestival in september staat twee dagen in het teken van jazz, op diverse locaties in Tilburg. (en)

> Meer informatie over het programma

> Lees meer over AMPA in Brabant Cultureel [2016]

[Dit artikel is ook gepubliceerd op Brabant Cultureel]

 

Deel dit artikel