17 april 2024

De geschonden pagina

COLUMN GERARD SANBERG

COLUMN | BEROEP: ONDERWIJS | Afl. 8.23 | Het is een beroemd verhaal uit de onderwijskunde – of een broodje aap,, dat kan ook, maar toen ik indertijd mijn onderwijsbevoegdheid haalde (één theorietentamen, geen praktijk, geen stage – those were the days!) werd het door onze vakdidacticus met verve verteld:

Een docent geeft een tentamen op voor volgende week en deelt de reader uit waar het over zal gaan. De studenten nemen die welwillend in ontvangst en stoppen hem in hun tas.  Er zijn verder geen vragen dus iedereen gaat zijns of haars weegs.

Zoals het hoort pakken de studenten de avond voor het tentamen de reader uit hun tas en gaan aan de slag. Maar: fuck! De conciërge of de onderwijsassistent of misschien zelfs wel het fotokopieerapparaat zelf, hoe het zij, iets of iemand heeft de zaak verneukt. Eén bladzijde is heel slecht uit het kopieerproces gekomen en erg moeilijk leesbaar. Fuckerdefuck.  Omdat het een strenge docent betreft, zegt de volgende ochtend niemand iets van dit euvel. Daarmee zou je immers erkennen dat je tot de avond tevoren hebt gewacht met studeren en dat is niet wat je wilt bekennen tegen die man.

Alle studenten gaan dus ijverig aan de slag met het tentamen en verdomd, één van de tien vragen gaat precies over die geschonden pagina. Blasted! Iedereen hoopt er maar het beste van, maakt het tentamen, levert in en gaat naar huis. De week daarna krijgen ze de uitslag. De strenge docent is niet ontevreden en heeft zelfs een zorgvuldige analyse gemaakt van de resultaten, met grafiekjes en al. Wat blijkt:  de vraag die ging over de geschonden bladzijde is het beste gemaakt van allemaal.

Tja, verrassend maar wel verklaarbaar: ze hebben dus hun uiterste best zitten doen om de tekst op die bladzij  toch te ontcijferen – en dat heeft resultaat gehad.

Vorige week hing ik ’s avonds laat nog gauw even de poster van de Dag van de Installatietechniek op. Ik woon aan de fietsroute dus er komt een hoop volk langs en we kunnen nog wel wat aanmeldingen gebruiken. In de loop  van de week zie ik af en toe iemand naar die poster kijken. Zojuist nog, komt een fietser langs: hij kijkt, kijkt nog eens – en fietst dan met een glimlach door. En als ik zelf ook nog eens goed kijk, van binnenuit, en zie wat er aan de hand is: de poster hangt al een week ondersteboven.

Nu maar hopen dat de voorbijgangers ook het verhaal van de geschonden pagina kennen.

 

Ps Zaterdag 7 april, van 10 tot 15 uur: rondleidingen langs de technische installaties van Interpolis, met uitleg door deskundige techneuten. Wel aanmelden: www.dagvandeinstallatietechniek.nl

 

 

 

Deel dit artikel