23 mei 2024

Prof. Van Damme haalt hard uit naar bestuur Tilburgse universiteit

TILBURG | NIEUWS | ‘Ik schaam me dat mijn werkgever dingen doet waarvan elke Brabander weet dat het niet zo hoort’. Die werkgever is het college van bestuur van Tilburg University, en het citaat is afkomstig van prof. Eric van Damme, al dertig jaar als hoogleraar verbonden aan de Tilburgse universiteit.

In een opiniebijdrage in het Brabants Dagblad van 8 augustus 2018 haalt hij hard uit naar zijn bazen. Het bestuur van de universiteit zou de financiële belangen van de instelling belangrijker vinden dan het handhaven van de wetenschappelijke integriteit en kwaliteit. Van Damme in het Brabants Dagblad: […] De eerste stap is dat bestuurders zich meer gaan realiseren dat het bij een universiteit primair om de wetenschap gaat en niet om het geld’.

Aanleiding voor de zware kritiek van Van Damme zijn verschillende affaires op de universiteit.  In het verdere verleden de wetenschappelijke fraude door psycholoog Diederik Stapel, en meer recent de financiële malversaties waar oud-hoogleraar Arie de Ruijter van wordt verdacht. Die hoogleraar heeft, zo schrijft Van Damme, meer dan vijftig (buiten)promovendi begeleid op de Tilburg universiteit. Daarbij stond niet de wetenschappelijke kwaliteit voorop, maar vooral het geld dat hiermee werd binnengehaald. Voor elk proefschrift krijgt een universiteit ongeveer honderdduizend euro van de overheid.

Aangifte

Om die reden noemt Van Damme zijn oud-collega De Ruijter ‘een grootverdiener voor de universiteit’. Het bestuur liet het allemaal gebeuren en kwam pas in actie toen bleek dat De Ruijter niet wetenschappelijk geschoolde familieleden tegen betaling inschakelde om de promovendi bij het schrijven van hun proefschrift te begeleiden. De Tilburgse universiteit deed, toen dat in 2017 aan het licht kwam, aangifte bij justitie omdat hij zo circa een miljoen euro onrechtmatig zou hebben verkregen. In deze zaak speelde ook oud-collega Van den Herik volgens Van Damme een dubieuze rol.

Wat prof. Van Damme zijn werkgever kwalijk neemt is dat die niet de regels heeft gehandhaafd van de Nederlandse wetenschappelijke code, die stelt dat er geen ander belang is dan een wetenschappelijk belang. Hij zegt zich daarvoor te schamen, vooral ook omdat hierdoor collegawetenschappers, promovendi en studenten beschadigd worden.

Zie ook:

Tilburgse universiteit doet aangifte tegen oud-decaan [2017]

Tilburgse universiteit effende het pad voor de affaire Diederik Stapel

De campus van Tilburg University.
Deel dit artikel