29 februari 2024

Doorstromen van vmbo-kader naar het hbo: ja dat kan

EINDHOVEN | NIEUWS | Het vmbo als springplank naar het hoger onderwijs? In weerwil van hardnekkige voordelen, dat is wel degelijk mogelijk. En bepaald niet alleen via de route vmbo-t > havo > hbo. 

De ‘koninklijke weg’ biedt evenzeer dat perspectief bewijst Jasper van Impelen maar weer eens. Hij deed vmbo-kader en na het behalen van zijn diploma stroomde hij door naar mbo werktuigbouwkunde bij ROC Eindhoven.

Nu loopt hij stage bij TNO dat gevestigd is op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en hij heeft het er reuze naar zijn zin. In een omgeving waar ook hbo’ers en universitair geschoolden werken.

Voor Jasper staat vast dat het volgende doel werktuigbouwkunde op hbo-niveau is. De opleiding werktuigbouwkunde is pittig, er wordt nogal wat kennis van wiskunde en natuurkunde verlangd, maar het is te doen, zegt Jasper. Als je gemotiveerd bent kun je  ver komen.
Het verhaal van Jasper van Impelen staat niet op zich. Op Onderwijs Brabant publiceerden we eerder een artikel over een havo- en vwo-leerling die er bewust voor kozen om via het vmbo en mbo naar het hbo door te stromen.  Op het oog misschien een route die niet voor de hand ligt, maar die voor de betrokken leerlingen een gouden greep bleken.

> Lees hier het artikel over havo/vwo’ers die voor het vmbo kozen

Deel dit artikel