26 mei 2024

‘Terugdraaien langstudeerdersboete juridisch onmogelijk’

DEN HAAG | NIEUWS | Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) ziet geen mogelijkheid om de langstudeerdersmaatregel – door critici een boete genoemd – met ingang van dit studiejaar in te trekken.

De bewindsman laat dat weten in een brief aan de Tweede Kamer. Zijlstra zegt dat het juridisch onmogelijk is omdat in het eerste jaar de hoogte van het extra collegegeld bij uitzondering in de wet zelf is vastgelegd. Om de maatregel terug te draaien zou de wet aangepast moeten worden en dat houdt in dat de wetgevingsprocedure in de Tweede en Eerste Kamer opnieuw doorlopen moet worden.

Maar er is ook een belangrijk financieel argument voor Zijlstra. Het schrappen van de maatregel slaat een structureel gat in de onderwijsbegroting van 370 miljoen euro. Er is geen dekking voor dat tekort omdat de maatregel onderdeel is van een heel pakket.

In de verkiezingsstrijd is de maatregel een belangrijk onderwerp geworden. Er is nu zelfs een meerderheid in de Tweede Kamer die tegen is. Het CDA heeft zich namelijk in het kamp van de critici geschaard. Eerder steunde de partij nog de voorstellen van het kabinet.

► Lees hier de brief van de staatssecretaris
► Lees ook Avanstopman Rüpp over langstuderen
► Lees hier over topsporters, langstuderen en de Olympische Spelen

Deel dit artikel